Soms wil je er eventjes gezellig tussenuit met het gezin, maar wat doe je dan? Je wilt iets leuks maar ook iets leerzaams voor de kinderen. Je wilt iets interessants doen, maar wat? Een bezoek aan een museum wekt nieuwsgierigheid bij kinderen, een plek om te ontdekken, te leren en de verbeeldingswereld in te duiken. Het moet interessant zijn en blijven, want na een tijdje kunnen kinderen zich gaan vervelen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je altijd iets uitzoekt uit wat interessant is voor kinderen, en waarin zij hun verbeelding erop los kunnen laten. Het blijft een uitdaging om rustig een museum te bezoeken met een stel kleintjes, die elk moment elkaar kunnen gaan plagen uit verveling. Daarom geven wij u de tips om te zorgen dat een museum bezoeken met kinderen, een gegarandeerd succes wordt.

museum-bezoeken-met-kinderen

Onze accommodaties in Noord-Holland voor een weekendje weg met het gezin!

Voor het bezoek

1. Vertel ze van te voren dat jullie binnenkort naar een museum gaan

Een paar dagen voor het museumbezoek, is het belangrijk dat je de kinderen inlicht over het museumbezoek: welk museum, waar het over gaat etc. In het hoofd van de kinderen ontstaat nu al nieuwsgierigheid, dagen voor het bezoek. Vertel ze over de spannende dingen die ze gaan zien. Het makkelijkste is natuurlijk om een museum te kiezen met een voor kinderen interessant thema. Een bezoekje aan het Natuurhistorisch museum, waar kinderen spelend leren en lekker met de natuur bezig zijn, is natuurlijk erg interessant.

2. Koop van tevoren de tickets

Om te zorgen dat u maximaal kunt genieten van uw museumbezoek is het belangrijk de tickets van te voren te kopen, dit kan meestal op de website. Hierdoor vermijdt u lange wachttijden. U kunt ook vast vragen stellen over de meest interessante plekken in het museum voor kinderen. Als je weet welke ruimtes je moet bezoeken, is het natuurlijk veel interessanter voor de kinderen.

ticket

3. Zorg dat de kinderen voorbereid zijn

Je hebt inmiddels al spannende verhalen verteld, de kinderen zijn al nieuwsgierig. Zorg dat de kinderen voor het bezoek naar de wc zijn geweest. Zorg dat de buikjes gevuld zijn, er is voldoende gedronken en gegeten. Wanneer de kinderen niet gegeten hebben en honger krijgen tijdens het bezoek kunnen zij vervelend worden of zo snel mogelijk weer buiten willen staan. Ook erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat ze goed uitgerust zijn.

4. Neem een aantal ¨emergency items¨ mee.

Zelfs al heb je alle voorbereidingen getroffen; er is gegeten, gedronken en goed geslapen, er kan altijd iets mis gaan. Neem altijd een paar kleine snacks en flesjes drinken mee, als dit is toegestaan. In de musea zijn buiten de tentoonstellingsruimtes vaak ruimten waar u rustig kunt zitten eten en/of drinken. Als het een groot museum is, of het veel interessante plekjes biedt, is het belangrijk een pauze in te lassen om eventjes lekker wat te eten en te drinken.

Andere belangrijke emergency items kunnen zijn: een boek, een tablet, een spelletje. Zodat er even wat ontspant kan worden.

kind-pauze-museum

Tijdens het bezoek

5. Hou je aan de regels

Dit spreekt natuurlijk voor zich. Het is belangrijk om de kinderen duidelijk te maken dat zij in een museum zijn. Ze moeten zich rustig gedragen en niet te veel lawaai maken. Ook mogen zij het bezoek van andere gasten niet verstoren. Vertel de kinderen duidelijk dat zij de werken niet aan mogen raken. Vertel dat hier namelijk erg hard aan is gewerkt en dat ze ook erg breekbaar zijn.

6. Neem de tijd en praat met de kinderen

Het is belangrijk dat u de tijd neemt voor uw bezoek. Je hoeft niet persé alle tentoonstellingen te zien, wil het kind meer weten over een bepaald werk, neem hier dan de tijd voor.

Stel vragen, aarzel niet. Vraag de kleintjes wat ze ergens van vinden. Vraag naar hun mening en waardeer die mening. Hierdoor zullen de kinderen vaker nog een keertje mee willen naar een museum. Vertel ook uw mening om de kleintjes te verbazen en nóg nieuwsgieriger te maken.

museum-bezoeken

In Parijs vindt je het moderne museum Centre Pompidou. Erg leuk om met de kinderen bezoeken! Bekijk hier onze appartementen in Parijs. 

7. In geval van een driftbui…

Mocht het ondanks alle voorbereidingen toch zo zijn dat een kind begint te huilen of zijn zin wil hebben, neem het kind dan apart en kalmeer hem of haar zonder dat andere bezoekers er last van hebben. Als het kind echt niet verder wil, is het beter om te vertrekken, ook al heeft u misschien nog niet alles gezien. Het museum verlaten met een goede herinnering is veel belangrijker dan het hele museum gezien te hebben, met een huilend kind. Soms bieden musea ook de optie om tickets te kopen voor twee dagen. Hierdoor kunt u beetje bij beetje het museum verkennen en vermindert u de kans op een driftbui.

8. Koop een souvenirtje

Aan het einde van de tour vind je vaak een klein souvenirwinkeltje. Het bezoek is soepel verlopen en het kind heeft zich netjes gedragen. Als u en het kind hebben genoten van het bezoek, kunt u een souvenirtje kopen om deze mooie herinnering op te slaan. U kunt het ook zien als beloning voor het kleintje voor zijn/haar geduld en nieuwsgierigheid.  

souvenir

Na het bezoek

9. Praat over dit dagje uit

Op de terugweg heb je het met de kleintjes over wat ze ervan vonden. Luister naar hun verhalen en vraag door hierover. Hierdoor kom je erachter wat ze het leukste vonden en wat interessant voor hun is. Deel je ervaringen en emoties met elkaar om de kinderen nog meer te prikkelen met nieuwsgierigheid. 

10. Plan samen een toekomstig uitstapje

Door over het museumbezoek te praten met je kinderen, kom je erachter wat hen het meest interesseert en kun je ideeën opdoen voor een volgend museumbezoek. Samen plan je zo je volgende bezoek!

Niño-avion-maleta

Dit zijn onze tips voor het bezoeken van musea met kinderen! Hebt u al eens een museum bezocht met kinderen? Deel je ervaringen met ons! Wilt u graag met het gezin op vakantie, maar hebt u geen idee waar u moet beginnen, lees dan onze reisgids reisgids vakantie met kinderen; het ultieme vakantie appartement. Wilt u iets verder weg van huis? Lees in onze reisgids welke vliegmaatschappijen het beste zijn om te reizen met kinderen.