Toulouse, ook wel bekend als de `roze stad´, heeft veel te bieden. Of het nu gaat om prachtige fotoplekken, magische zonsondergangen of interessante geschiedenis, de vierde grootste stad van Frankrijk zal je betoveren.
Hier wacht een gevarieerde en heerlijke gastronomie. Een mix van stevige maar fijne gerechten zal elke bezoeker doen watertanden. In dit artikel stellen we je 6 traditionele gerechten uit Toulouse voor, die je absoluut moet proberen!

Heb je al een korte reis naar Toulouse op de planning staan? Dan mag je onze reisgids voor 3 dagen in Toulouse zeker niet missen. Hierin laten we je kennismaken met de bezienswaardigheden, restaurants en activiteiten die je er in Toulouse te doen zijn. We verzekeren je ervan dat een verblijf in deze stad onvergetelijk zal zijn!

Vind de perfecte accommodatie voor je verblijf in Toulouse

6 traditionele gerechten uit Toulouse

La saucisse de Toulouse

Vertaald `de worst van Toulouse´, is een van de beroemdste gerechten van de Franse stad. Het is een rauwe, grove varkensworst die aan een sliert wordt verkocht. Het bijzondere aan deze worst is dat deze alleen wordt geserveerd in de stad Toulouse, en ook alleen hier wordt verkocht. Er zijn zelfs strikte regels voor hun masterminding, waardoor ze de `Véritable Saucisse de Toulouse´worden. De échte. Dus als je naar Toulouse komt en graag vlees eet, is het bijna een must om de traditionele, stevige en heftige smaak te proeven. 

Traditionele-gerechten-Toulouse-saucisse-de-ToulouseBron: cuisineaz.com

Cassoulet

Als je cassoulet in Toulouse bestelt, krijg je traditioneel een stoofpotje met witte bonen, spek, gezouten varkensvlees en de sauzen van Toulouse. Afhankelijk van de regio kan dit echter ook variëren en worden bijvoorbeeld ook lamsvlees of eend toegevoegd. Oorspronkelijk uit Castelnaudry, een klein dorpje op ongeveer 50 minuten van Toulouse, is de cassoulet een van de typische en traditionele gerechten van Toulouse

Ook hier wordt de nadruk gelegd op een traditionele bereiding: zo wordt een authentiek gerecht bereid in een keramische pot, een zogenaamde casolle. De ingrediënten moeten ook uit de regio komen en zelfs de kooktijd is vastgesteld. Een traditionele cassoulet wordt langzaam gekookt en uiteindelijk in de oven op lage temperatuur gegaard. Het resultaat is een korst die herhaaldelijk wordt geroerd: zeven keer. 

? Dit is absoluut geen fastfoodgerecht en wordt met veel inspanning en toewijding bereid. Samen met een onmiskenbare smaak staat de cassoulet bovenaan onze lijst met gerechten die je zeker moet proberen!

Traditionele-gerechten-Toulouse-Cassoulet

Ervaar de heerlijke keuken in de Pyreneeën

Le poulet à la Toulousaine

Dit is ook een van de gerechten van Toulouse waar de saucisse de Toulouse in verwerkt is. Hiermee wordt de kip gevuld en vervolgens gegarneerd met olijven en knoflook. Zoals je ziet zijn de Toulousains gewoon dol op hun saucisse! 

Traditionele-gerechten-Toulouse-kipBron: marieclaire.fr

Chevre chaud a la Toulouse

Dit is een warme geitenkaasgratin met ui en honing, die je overal in Toulouse kunt vinden. Daarom is het niet wonderlijk dat het vandaag een van de vlaggenschipgerechten van de regio is. Geitenkaas is een belangrijk en populair voedingsmiddel in Toulouse en in heel Frankrijk. Wist je dat er meer dan 100 verschillende geitenkaasjes zijn in Frankrijk?! 

Als je van iets lichters houdt, kun je ook genieten van een salade met warme geitenkaas. 

Traditionele-gerechten-Toulouse-Chevre-chaudBron: atelierdeschefs.fr

Onze accommodaties in de Provence al gezien?

Le foie gras d´oie

Een van de topgerechten van Toulouse en over de hele wereld bekend. Niet gek dat de inwoners hier trots op zijn! Dit gerecht is vooral typisch omdat meestal de eendenlever domineert. 75% van de totale wereldproductie van foie gras van pluimvee vindt plaats in Frankrijk, waarbij het grootste deel eendenlever is. In Toulouse worden beide vaak en graag opgediend. 

? Als je het nog nooit hebt geproefd: het zou een beetje naar ham moeten smaken. 

Traditionele-gerechten-Toulouse-foie-gras-d'oieBron: @tapasiongourmet op instagram

La croustade aux pommes

Natuurlijk mag een lekker dessertje niet ontbreken in onze selectie. Deze keer is het een soort appeltaart. De eigenaardigheid is dat het een croustade is, een cake met een knapperige korst. Dit bestaat uit een laag appels welke vervolgens worden gegarneerd met bladerdeeg, die de cake op een speciale manier versieren. De deegvellen worden vervolgens rijkelijk bedekt met gesmolten boter, bestrooid met suiker en wordt vervolgens gebakken. Als je van desserts houdt, moet je deze traktatie zeker niet overslaan!

? Een goede croustade herken je aan het geluid: perfect als hij goudbruin is en kraakt tijdens het snijden… Loopt het water je al in de mond? ?

Traditionele-gerechten-Toulouse-CroustardeBron: franzoesischekochen.de

Wat dacht je van relaxen aan de glamoureuze Côte d´Azur? 

Dit was ons lijstje met traditionele gerechten van Toulouse. Als je deze Franse stad op de planning had staan, weet je het nu zeker! Natuurlijk zijn er nog veel meer specialiteiten in Toulouse te vinden, maar dit waren onze favorieten. Verliefd geworden op Toulouse? Dan moet je deze mooie dorpjes in Frankrijk ook zeker een bezoek brengen!

traditionele-gerechten-Toulouse-Instagram