Het is onmogelijk om Valencia te bezoeken en niet naar de Stad van de Kunst en de Wetenschap te gaan, ook wel la Ciudad de las Artes y las Ciencias. Deze futuristische bezienswaardigheid is ontworpen door Santiago Calatrava, een wereldberoemde Spaanse architect. Bij het maken van een wandeling tussen de zes verschillende gebouwen door zal je je ogen uitkijken, een hele ervaring is het zeker. De gebouwen zijn gelegen in het Turia park en daarmee midden in het hart van Valencia. Lees in dit artikel alles over de verschillende gebouwen en begin met het plannen van je bezoek!

Funfact: de bouw van de gebouwen begon om meer toeristen naar Valencia te trek ken, de 9 kilometer lang drooggelegde Turia rivier was hiervoor de perfecte plek. De uiteindelijke totale kosten worden maar liefst geschat op 1.3 miljard euro terwijl het originele budget 300 miljoen was.

Tip: het is leuk om tussen de gebouwen door te lopen, maar als je wat meer tijd hebt, koop dan zeker een toegangskaartje. Je kunt kiezen voor een combinatieticket kiezen of voor een enkel ticket voor een van de gebouwen. Wanneer je een Valencia Tourist Card hebt krijg je hier korting!

Combinatietickets

  • Museum de Ciencias + Hemisfèric €12,00 (€9,30 gereduceerd tarief)
  • Hemisfèric + Oceanogràfic € 32,80 (€24,60 gereduceerd tarief)
  • Museum de Ciencias + Oceanogràfic € 32,80 (€24,60 gereduceerd tarief)

Gratis toegang van 0 tot 3 jaar, gereduceerd tarief voor kinderen tot 12 jaar, studenten en volwassenen ouder dan 65, gepensioneerden en gehandicapten (schriftelijk bewijs verplicht).

L´Hemisferic 

In 1998 werd dit als eerste gebouw van de stad geopend voor publiek. Dit is een 3D IMAX bioscoop, waar vooral 45 minuten durende educatieve documentaires te zien zijn. Mocht je hier een bezoek willen brengen met kinderen; meestal 1x per dag draait er een kinderfilm. Dit gebouw heeft als bijnaam het oog, wat komt door het omliggende water, dit is vooral goed te zien wanneer het donker is. 

De entreeprijs is €8,- (€6,20 voor kinderen tot 12 jaar, studenten en 65+´ers), voor groepskorting kun je contact opnemen met het museum om korting te krijgen.  De openingstijden zijn van 10.00 uur tot 18.00 uur, afhankelijk van de laatste film. Check alle mogelijkheden voor de films op de website van de Stad van de Kunst en Wetenschap.

Funfact: er zouden ook 3 wolkenkrabbers gebouwd worden, maar door de vastgoedcrisis is er toch van deze plannen afgezien voor onbepaalde tijd. De maquettes zijn wel te zien in het museum de les Ciències Príncipe Felipe.

L´Umbracle

Deze tuin van meer dan 17.000 vierkante meter opende in 2000 voor publiek en bestaat uit twee gedeelten. Aan de ene kant vind je een tropische tuin met veel palmbomen en bloemen met een prachtig uitzicht over de rest van de Stad van de Kunst en Wetenschap. De andere kant is overdag afgesloten, dit verandert in de zomermaanden namelijk in een openluchtdiscotheek. Onder het Umbracle vind je de club Mya, waar in het weekend vanaf 01.30 uur veel jongeren gaat stappen. Deze tuin is overigens vrij toegankelijk en is open van 08.00 uur tot 00.00 uur middernacht.

Museum de la Ciencias Príncipe Felipe

Dit museum van de wetenschappen werd geopend in het jaar 2000. In plaats van ´raak niets aan´ te lezen, zal je hier het tegenovergestelde zien. Je kan hier met van alles experimenteren door dingen aan te raken en te voelen. Het museum biedt diverse interactieve tentoonstellingen, over het menselijk lichaam, milieu en technologie. Het museum biedt ook nog eens workshops aan, je kunt hier aan deelnemen afzonderlijke van de tentoonstellingen. Ideaal om te bezoeken met kinderen tussen de 7 tot 12 jaar, maar reuze interessant voor de hele familie! 

De entreeprijs is €8,- (€6,20 voor kinderen tot 12 jaar, studenten en 65+´ers), voor groepskorting kan je contact opnemen met het museum om korting te krijgen (minimaal 20 personen). De openingstijden zijn van 10.00 uur tot 18.00 uur en in het hoogseizoen (1 juli t/m 9 september) tot 21.00 uur. 

Op 5 en 6 juni 2020 is in de Stad van de Kunst en Wetenschap het Festival de les Arts te vinden, met de beste indie muziek!

L´Oceanografic

Het volgende gebouw werd geopend in 2003, dit is overigens het enige gebouw dat niet werd ontworpen door Santiago Calatrava, maar door Félix Candela. Dit is het grootste aquarium van Europa met zeven verschillende ruimtes en meer dan 45000 dieren en 500 soorten. Denk bijvoorbeeld aan dolfijnen, walrussen, zeehonden, pinguïns, schildpadden en zelfs haaien! Het aquarium bevat maar liefst 42 miljoen liter water, oftewel 15 olympische zwembaden. Ook is er een dolfijnenshow, check bij aankomst de tijd van de show en zorg dat je er optijd bij bent, vooral in het hoogseizoen kan het erg druk zijn. De entreeprijs is €31,30 (of €23,30 bij een gereduceerd tarief). Het aquarium is doordeweeks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag tot 20.00 uur en augustus soms zelfs tot middernacht! Check jouw openingstijden op de website van Oceanografic.

Paleis de les Arts Reina Sofia

Dit 70 meter hoge indrukwekkende gebouw is geopend in 2005 en is het operagebouw. De muziekliefhebber kan hier zeker terecht; het gebouw heeft vier podiavoor opera, muziek, ballet en theater. Voor de specifieke concerten is het raadzaam de website van het operagebouw even te raadplegen en de kaarten alvast te bestellen. Ook kan je voor €11,00 (€8,80 gereduceerd tarief) een rondleiding door het gebouw doen en alle ruimten waar de concerten gehouden worden zien. De rondleiding is met Spaans- of Engelssprekende gids en duurt ongeveer 1 uur. De openingstijden van maandag tot en met zaterdag van 10.30 – 13.30 en van 15.30 – 18.00 en op zon-en feestdagen van 10.30 – 13.30. De laatste rondleiding vindt een uur voor sluitingstijd plaats. Koop je ticket online en neem het geprint mee.

L´Agora

Het laatst geopende gebouw is Agora, wat ´opende´ in 2009. Echter is dit gebouw niet toegankelijk voor publiek, maar wordt alleen gebruikt voor tentoonstellingen, bijeenkomsten en evenementen. Wist je dat Agora Grieks is voor ontmoetingsplaats?

Toch wel benieuwd geworden naar deze prachtige bezienswaardigheid? Boek je vakantie en kijk je ogen uit bij alle verschillende futuristische gebouwen in de Stad van de Kunst en Wetenschap. Natuurlijk zijn er nog veel meer interessante bezienswaardigheden in Valencia, die kun je hier lezen in het blog met de highlights die je niet mag missen.

Bezoek je Valencia in maart? Vergeet dan vooral niet ons artikel over de Fallas, het bekendste festival van Valencia, te lezen!