Als Valencia bekend staat om iets, naast de beroemde Fallas, is het wel het karakteristieke warme klimaat en gastronomie. Lees in dit artikel de 5 leuke en de 2 minder leuke kanten van Valencia. De stad Valencia combineert moderniteit en traditie in de straten en gebouwen en biedt gevarieerde activiteiten aan voor alle soorten reizigers. Bovendien is Valencia ook een ideale bestemming om als koppel te bezoeken, maar ook met vrienden of kinderen. Lees dan ook onze artikels over een romantisch bezoek aan Valencia met je vriend(in) en de leukste activiteiten om te doen met kinderen!

Als goede reizigers zijnde, is het beter om voor aankomst in een nieuwe stad al het een en ander te weten, toch? Daarom hebben we bij Muchosol besloten om je wat details te geven – goed en slecht – die je zullen helpen de stad te leren kennen voordat je aankomt.

1. Gastronomie

Net zoals het grootste gedeelte van de Spaanse kust, wordt de Valenciaanse keuken gekenmerkt door gevarieerd mediterraans eten. In de stad Valencia vind je authentieke delicatessen die het gehemelte verleiden. Een goed voorbeeld hiervan is de paella, met verschillende soorten zeevruchten en vis uit de omgeving, gekookt zoals alleen Valencianen dat kunnen. Je zal geen spijt krijgen bij het proeven van de heerlijke gerechten die al eeuwen in Valencia worden gekookt. Serieus, ze zijn geweldig! Bovendien biedt de Valenciaanse boomgaard natuurlijke producten die typerend zijn voor dit land, zoals sinaasappels en chufa, waaruit de beroemde horchata wordt gewonnen. Wil je graag een keer horchata proberen? Lees dan ons artikel over de beste horchata in Valencia.

2. Architectuur en geschiedenis

De stad heeft een rijke geschiedenis, een verleden vol daden en momenten die niet vergeten mogen worden en deze zijn achtergelaten in de architectuur van de stad. Het Valenciaans modernisme is bijvoorbeeld te zien is in gebouwen zoals de Centrale Markt of de Zijdebeurs die tegenover elkaar te vinden zijn, of in de prachtige huizen van de Cabanyal-buurt. Aan de andere kant zijn de moderne futuristische gebouwen die deel uitmaken van de Stad van Kunsten en Wetenschappen, een must voor liefhebbers van architectuur en musea. Als je hier meer over wil weten vergeet dan niet onze blog over deze futuristische stad te lezen. Als de Valenciaanse architectuur in één woord zou moeten worden gedefinieerd, zou dat “divers” zijn, omdat je binnen één wandeling van de middeleeuwen naar de toekomst loopt. 

3. Warm en stabiel weer

Misschien erg voor de hand liggend en typisch, maar het is waar! Het klimaat van Valencia is de pure definitie van het mediterrane klimaat: milde winters, regenseizoen in de herfst, een aangename lente en hete zomers. Dit alles vertaalt zich in het feit dat je vanaf de lente kunt genieten van lange dagen op de terrassen, een drankje kunt drinken en kunt zien hoe de zon beetje bij beetje valt en een warme nacht begint. Ja, het weer in Valencia is heerlijk. Sightseeing met de weersomstandigheden waar de Valencianen het hele jaar van kunnen genieten. Je hoeft je niet super warm of licht aan te kleden, dus je winterjas kan je thuislaten als je het terras op gaat. 

4. Strand en bergen

Wil een rustige dag op het strand of in de natuur doorbrengen? Even weg van alle drukte in de stad? Ook dan heb je meer dan genoeg mogelijkheden. Bijvoorbeeld de verschillende stranden, zoals El Saler, La Malvarrosa, Pinedo of El Perellonet, om er maar een paar te noemen. Of je kunt ook een dagje naar het platteland ontsnappen. Geniet van een uitje in de Sierra del Mondúver of bezoek de Sierra del Negrete en breng de dag door midden in de natuur.

5. Natuurgebieden

In de provincie Valencia vind je ook enkele van de mooiste natuurlijke plekken van het land. De Albufera van Valencia is een natuurpark van bijna 24 vierkante kilometer waar drasland in overvloed aanwezig is en waar de beroemde rijst wordt geplant. Het is een fantastische ervaring om de zonsondergang over het water van de Albufera te zien. Vergeet ook niet om El Salto de la Novia, in de stad Navajas, of Ullals del Riu Verd, in Benimodo te bezoeken, plaatsen die natuurliefhebbers zullen verrassen!

Net zoals alle andere steden, heeft ook Valencia een mindere kant. Zodat je een goede afweging voor je reis kan maken willen wij je ook deze twee mindere weetjes meegeven:

1. De Valencianen zijn zo gastvrij dat ze soms wat in je aura kunnen komen

Als je geen fan bent van warme en gastvrije mensen, is Valencia niet jouw stad. In deze stad wordt je na een kort gesprek al behandeld alsof ze je jaren kennen. Met de oneindige aanhankelijkheid van de Valencianen naar vreemden zal je zeker koosnaampjes als “bonico/a”, “perla/ perleta” o “rey/reina” krijgen, vooral van de oudere mensen. Je zal gelijk merken dat Valencianen iedereen als bekenden behandelen en je wordt snel opgenomen in allerlei plannen.

2. De feesten

Feesten in de vakanties! Valencia heeft meer bars dan huizen. Van de typische “Manolo Bar” met drankjes voor 3 euro, pinda’s (daar cacaos) en enorme snacks om het feest te beginnen, tot trendy disco’s met hun DJ’s en hun openluchtfeesten; In Valencia vind je een grote verscheidenheid aan plannen die zowel overdag en als ´s nachts plaatsvinden. Natuurlijk zijn zijn beroemde Fallas- en muziekfestivals (zoals Les Arts, die in juni plaatsvindt) het bekendste aanbod, probeer op een dag eens naar een van die bars in de buurt te gaan en je zal het meemaken. Het kan nogal druk en lawaaierig zijn in de stad, met name gedurende de maand maart, waarin de Fallas plaatsvinden. 

Dit waren de 5 leuke en de 2 minder leuke kanten van Valencia. Vallen de feesten en de gastvrijheid je toch wel mee? Wacht dan niet langer en begin met het boeken van je vakantie. Valencia, het land van bloemen, licht en liefde, is een perfecte bestemming om te genieten van vele activiteiten, steden om te bezoeken en gerechten om uit te proberen. Pak nu je tas in!