Griekenland heeft ongeveer 6000 eilanden. Gevonden in de Ionische Zee en staan bekend als de Ionische Eilanden. Die in de Egeïsche Zee zijn verdeeld in de Sporaden, Cycladen, Dodekanesos en Saronische eilanden. Degenen die aan de Middellandse Zee grenzen zijn Kreta, Kasos, Karpatos en Rhodos, en de meest zuidelijke: Gavdos. Al deze Griekse eilanden zijn mooi, maar het is onmogelijk om over ál deze eilanden te praten. Daarom gaan we het deze keer hebben over de beste Griekse eilanden. Vergeet de typische Mykonos of Santorini die je vast en zeker al kent, en bovendien is er veel schoonheid buiten deze twee bekende eilanden. 

Enkele van de beste Griekse eilanden

Corfu (of Kerkyra)

Het is een van de mooiste Griekse eilanden. Misschien is het degene met meer vegetatie, wat het een prachtig intens groen uiterlijk geeft in tegenstelling tot het blauw van de zee. De stranden zijn ook geweldig en, iets dat we erg interessant vinden, het wegennet is zeer goed onderhouden en ontwikkeld

Er vertrekken veerboten vanuit verschillende Italiaanse havens, maar de internationale luchthaven Loannis Capodistrias is ook per vliegtuig te bereiken. De vlucht duurt vanaf Athene 45 minuten en, vanaf de andere Europese luchthavens tussen twee en drie uur. 

Corfu is al meer dan 3000 jaar verbonden met de Griekse geschiedenis en mythologie.

Kreta

Het grootste Griekse eiland met de meest gevarieerde landschappen. De noordkust is de meest toeristische omdat het de toegangspoort tot het eiland is en de hoofdstad Heraklion zich daar bevindt. Je zult genieten van de steden Rethymno en Chania, met Venetiaanse invloeden. De zuidkust is ruiger en daarom veel minder bezocht. Je vindt er kleine dorpjes en baaien, weg van het massatoerisme. 

Hoewel de Griekse eilanden vaak worden geassocieerd met afbeeldingen van paradijselijke stranden, is de realiteit dat ze veel meer zijn dan alleen kusten. In het geval van Kreta bevinden zich in het binnenland de Witte Bergen, die meer dan 2000 meter hoog stijgen en plaatsen bieden om spectaculaire wandelpaden te belopen. In het midden herbergen ze het Lasithi-plateau, vol met windmolens. 

Skópelos

Misschien is het leuk om te weten dat de meeste scènes van de film Mamma Mia zijn opgenomen op het Griekse eiland Skópelos. Toch heeft het eiland zijn vredige en intieme levensstijl niet veranderd. Voor velen vertegenwoordigt Skópelos het ideaal van “Grieks eiland”: vrije geest, stranden met bijna geen bezoekers en geen stress. 

We denken dat het hier niet al te druk met toeristen is, omdat je er lastig bij kunt komen. Eerst moet je vliegen naar het naburige Skiathos om daarna de veerboot van een uur te nemen. De witte huisjes en de prachtige omgeving zullen je doen vergeten hoe lang de reis eigenlijk duurt. 

Er zijn geen ruïnes of kunstgalerijen op dit eiland, maar wel veel kloosters. Benadrukt de kapel van Agios Loannis, die op een rots op 100 meter van de zee staat en het toneel was van de bruiloft van de film Mamma Mia.  

Alónnisos

Alónnisos is een klein eiland van de Sporaden wat opvalt door zijn rust. Het combineert het groene landschap met fantastische stranden zoals Agios Dimitrios en Glyfa. Wat kan je er nog meer zien? Het Alónnisos National Marine Park, het grootste beschermde mariene gebied in Europa en een toevluchtsoord voor de mediterrane monniksrob. Dennenbomen als je van wandelen houdt; de oude hoofdstad, Chorio, de haven van Patitiri of de ruïnes van Kokkinokastro…

Kefalonia

Er wordt gezegd dat de inwoners van Kefalonia de meest ingenieuze Grieken zijn, maar dat hun ontspannen houding ten opzichte van het leven snel wordt verspreid naar degenen die het eiland bezoeken. 

In Kefalonia moet je Argostoli bezoeken, de hoofdstad die naast een baai ligt. Het zit vol met cafés en bars die tot laat in de nacht open gaan en waar je Robola-wijn kunt proberen. We raden ook aan om naar Mount Enos te gaan; de “Black Mountain” en de hoogste in de Ionische Zee. En je zult zeker genieten van de kleine steden Asos en Fiskardo

Voor Muchosol zijn dit enkele van de beste Griekse eilanden, maar zoals al eerder gezegd te hebben, er zijn er nog veeel meer. Wat zijn jouw favorieten? En over plekken met mooie stranden gesproken.. Die van Kroatië lopen niet ver achter! Ontdek hier de 7 mooiste stranden van Kroatië. Wil je nog wat verder weg gaan? Mis dit artikel over Mauritius dan niet!