Heerlijke recepten voor kerst… De dagen van de geweldige diners en feesten komen er aan. Diners met de familie, met de groep van de uni, het bedrijfsdiner… Je kunt er niet aan ontsnappen! 😜 Je zult naar verschillende evenementen gaan, met allerlei zware gerechten die niet altijd even goed voor je maag zullen zijn. Wil je een wat lichter recept? Vooral als je de gastvrouw of gastheer bent, of als je iets meeneemt voor een diner, zijn deze recepten handig. In alle gevallen, als je moet koken deze Kerst, richt je tot deze heerlijke recepten voor Kerst en maak lichtere gerechten zonder de beste smaken op te geven.

Heerlijke recepten voor Kerst

Voorgerechten

Paprikasoep

Laten we het kerstdiner beginnen met een licht soepje. Dit heerlijke paprikasoepje vonden we op RensKroes.com, een platform over gezondheid, met veel recepten en tips voor een happy & healthy lifestyle! Lees de uitgebreide beschrijving op deze website.

Het paprikasoepje is niet zo zwaar, dus daarna kun je met gemak doorgaan naar het volgende gerecht. Je hebt vooral paprika´s, uien, zoete aardappel, tomaten en knoflook nodig en nog verschillende kruiden. Deze kun je vinden op de blog van Rens Kroes.

Je begint met de oven op de gril stand te zetten op 180º. Je snijdt de paprika en legt deze 30 minuten in de oven. Je snijdt de ui en de knfolook en bak deze. Daarna rasp je de zoete aardappel en voeg je dit samen met de tomatenpuree en andere kruiden toe aan het water. Laat dit 10 minuten koken. Haal daarna de paprika uit de oven, verwijder de schil en pureer deze in de soep fijn met de mixer. Proef ook even of het kruidig genoeg is… En klaar!

Met deze soep start je je kerstdiner fantastisch!

recepten-kerst-renskroes-paprikasoep
Foto: RensKroes.com

Eenvoudige tomaat en komkommersalade

Dit recept is heel gemakkelijk te maken, kleurrijk en zal alle gasten tevreden stellen. We hebben het gezien op de blog Home with Holly, waar je ook meer afbeeldingen kunt zien. We hebben verschillende cherrytomaten of kleine tomaatjes, komkommers, sjalot, olijfolie, geperste citroen, zout en peper nodig. Het is eigenlijk heel makkelijk, snijd alles in stukjes en verzamel het allemaal in een kom. Kruid het daarna met olie, citroensap en andere ingrediënten naar smaak. Bewaar het in de koelkast tot het tijd is om het te serveren.

recepten-kerst-homewithholly-salade
Foto: Home with Holly

Hoofdgerecht

Sirloin met sherry

De entrecote is wit vlees, geeft niet te veel calorieën en biedt de mogelijkheid om er veel recepten mee te maken. Je hebt een heel stuk nodig, een ui, gehakte knoflook, een halve wortel, bloem, zout, zwarte peper, een half glas droge sherry en water.

Breng de entrecôte op smaak, breng het door bloem en schud het om het overtollige te verwijderen. Doe een scheutje olie in een pan en leg het lendestuk op middelhoog vuur en draai het om alles af te sluiten; zonder het te prikken zodat het sap niet naar buiten komt. Haal het eruit en plaats het op een plaats waar het niet koud wordt.

Bak in dezelfde pan de ui, knoflook en wortels, op laag vuur gehakt. Voeg een beetje bloem toe om de saus dikker te maken. Open het vuur, voeg de sherry toe en wacht tot de alcohol is verdampt. Giet 200 ml water en laat het 15 minuten sudderen.

Leg tot slot de entrecote terug en laat hem 5 minuten liggen. Nu kunt u het vlees weer scheiden en de saus kloppen om het romiger te maken, maar dit is naar uw wens. Serveer het in plakjes en doopte in de saus. Je kunt het ook serveren met aardappelpuree. Een heerlijk recept voor Kerst!

U kunt meer informatie over deze bereiding op Recetas de Cocina zien.

Foto: Recetas de Cocina
Foto: Recetas de Cocina

Nagerechten

Glutenvrije poppenkoekjes

Je kunt het recept in meer detail lezen op de blog van Healthy Grocery Girl. Je hebt olie en kokossuiker (of andere lichte zoetstof), appelcompote, vanille-essence, glutenvrije bloem en zout nodig. Voor decoratie kun je glazuur en geraspte kokosnoot gebruiken.

Verwarm de oven voor, plaats de kokosolie en suiker in een middelgrote kom en meng. Voeg de appecompote en het vanille-extract toe en meng opnieuw. Voeg ten slotte de bloem toe en kneed. Verleng het op een plat oppervlak en maak vormen met de vormen van de pop (of degene die je het leukst vindt). Bak ze ongeveer 15 minuten en, als ze afkoelen, decoreer ze naar wens.

Het deeg zal broos zijn, maar het is normaal omdat het geen gluten bevat. Ga er iets zorgvuldiger mee om.

recepten-kerst-healthgrocerygirl-koekjes
Foto: Healthy Grocery Girl

Veganistische zoetigheden om te maken met kinderen

We hebben dit dessert ontdekt bij de blog La Pasta No Engorda, waar je meer info kunt vinden. Ze zijn supergemakkelijk om te maken, dus u kunt een vermakelijke middag doorbrengen met de kinderen. De zoetigheden zijn gemaakt met grapefruitsap en watermeloenensap, maar je kunt ze maken met het fruit dat je het lekkerst vindt, zolang je maar het meest liquide sap hebt dat mogelijk is.

Als je eenmaal een kan hebt met het sap dat je hebt gekozen, zo’n 500 ml, giet je het in een pot en voeg je 100 gram agar-agar toe. Kook ongeveer 10 minuten. Daarna smeer je een mal in (deze dient ook een mal met reeds ontworpen vormen te zijn), giet het mengsel erin en laat afkoelen. Het zal stollen dankzij het bindmiddel agar-agar. Als je geen mal met vormen hebt gekozen, kun je hem geven wat je wilt met een mes en wat vaardigheden, of met een koekjesmes.

Foto: la pasta no engorda
Foto: La Pasta No Engorda

Dit zou ons menu-voorstel voor Kerst zijn! Opgemaakt uit heerlijke recepten voor kerst zonder overtollige calorieën. We zouden graag willen weten of je bent aangemoedigd om een aantal van deze feestelijke recepten te maken. Ook zijn we benieuwd naar jouw ideeën! Rest alleen nog om de tafel op een schitterende manier te versieren en en je hebt een perfect kerstdiner. Versier de kerstcadeaus met onze prachtige kerst cadeaulabels.