Het opruimen van ons huis is al een baan op zich, terwijl we vaak, naast onze gezinstaken en werk, hier helemaal geen tijd voor hebben. Daarom stapelen onze spullen steeds meer op in plaats van dat we de dingen weggooien die we toch niet gebruiken. Maar wat als het opruimen van het huis ons nu juist helpt bij het verbeteren van andere aspecten in ons leven? De dingen die we in ons huis hebben zeggen veel over onszelf en onze identiteit, maar soms blijven we te veel hangen bij “de oude ik”.

Ontdek meer over Muchosol!

Marie Kondo is een Japanse auteur en heeft een boek geschreven waarin ze haar opruim-tactiek beschrijft die ondertussen bekend staat als de KonMari methode en het leven van mensen over de hele wereld al heeft veranderd. Volgens haar methode ruim je het huis niet alleen op voor het milieu, maar vooral voor de mensen die erin wonen. Ontdek dat de juiste hoeveelheid voorwerpen voor elke persoon de sleutel is om te leven in een huis wat ons alleen maar positieve dingen geeft.

Hoe ruim je jouw huis op met de Marie Kondo methode?

marie kondo methode kast

Een voorbeeld van een kast opgeruimd met de Marie Kondo methode

De methode bevat een reeks van stappen die je moet volgen bij het uitvoeren van de Marie Kondo methode zodat we alles kunnen ordenen en de rust in ons hoofd terug zullen krijgen. Je hoeft alleen de volgende stappen te volgen:

Wanneer je het huis gaat opruimen dien je dit te doen:

Het is erg belangrijk dat niemand zich ermee kan bemoeien als je beslissingen maakt over je spullen. Je moet zelf beslissen wat je voelt bij bepaalde spullen en je niet laten beïnvloeden door familieleden. Daarom is het, het beste om de methode in je eentje uit te voeren zonder enige afleiding.

Allereerst, ruim je kleding op:

Het ordenen van onze kleren is de makkelijkste stap van de Marie Kondo methode. Ondanks kleren vaak een grote emotionele waarde hebben, is het iets wat we vaker veranderen waardoor het makkelijk is om hier te beginnen. Maak gelijke stapels per categorie, t-shirts met t-shirts, broeken met broeken etc. Houd alle kledingstukken stuk voor stuk voor je en vraag aan jezelf: “maakt dit kledingstuk mij gelukkig?”. Als het antwoord “ja” niet meteen in je voorkomt, dan kun je er het beste voor kiezen om dit kledingstuk weg te gooien. Wanneer een kledingstuk of accessoire ons niet gelukkig maakt, of niet laat zien we je echt bent, wordt het tijd om het weg te gooien.

Vervolgens, ruim je boeken, sieraden en andere spullen op:

Nu is het tijd om de gemeenschappelijke ruimtes van het huis op te ruimen. Herhaal het sorteerproces waarbij je de spullen ordent per categorie en denk over ieder voorwerp na of je er nog wel van houdt. Dat oude boek brengt al een glimlach op je gezicht als je de kaft ziet? Die bewaar je dus. En dat sieraad dat je iedere keer weer ergens anders neerlegt? Geen gevoel? Weg ermee.

Tenslotte, het opruimen van je herinneringen:

Foto´s, cadeau´s, handgemaakte werken, tekeningen van je kinderen… Alles wat een sentimentele waarde voor je heeft of heeft gehad. Dit onderdeel is vaak het moeilijkst omdat deze voorwerpen vaak de krachtigste emotionele waarde hebben. We moeten alleen niet vergeten dat het de mensen zijn, die de spullen hebben gegeven, jou de herinnering hebben gegeven. Misschien heb je die oude vaas van je oma nog steeds omdat het van iemand is geweest die veel voor je betekent. Denk goed na over de betrokkenheid die je hebt met ieder object en kom erachter dat velen hun rol al hebben vervuld in je leven en je ze kunt laten gaan zonder bitterheid, met liefde en dankbaarheid.

marie kondo methode kast opgeruimd

Een kast opgeruimd met de methode van Kondo. | Organized by Christina

De tips van Marie Kondo voor het opruimen van je huis

Er zijn een aantal dingen waar we rekening mee moeten houden om echt effectief en duurzaam op te ruimen. Het opruimen van ons huis is een proces waarvoor we veel aandacht moeten hebben. Daarom raadt Marie Kondo het aan om een aantal tips te gebruiken om het proces eenvoudiger te maken:

  • Vouw je kleding verticaal op: Ja, het klinkt raar maar zo neemt het niet alleen minder ruimte in beslag maar zo kun je ook altijd al je kleding zien. Bovendien kreukelt het op deze manier minder omdat je de kreukels veroorzaakt door veel kleding op elkaar te stapelen.
  • Kies bepaalde plaatsen voor opslag: Doe het eenvoudig; dozen en lades zijn perfect om je spullen in te sorteren. Kies niet voor gecompliceerde opslagsystemen, omdat deze alleen maar chaos creëren. Hoe eenvoudiger, hoe beter.
  • Verdelen bij seizoen?: Nooit meer; Marie Kondo geeft juist het advies om altijd alle kleding binnen handbereik te hebben, zelfs die trui die je hebt gekocht in december. Altijd leuk om deze trui tegen te komen. Als niet alles in je kast past, kies dan een doos voor de kleding die alleen gedragen kunnen worden in een ander seizoen, maar vergeet dat deze doos wat lucht nodig heeft.
  • Zorg voor je kleding en spullen: Voor dingen zorgen en ze goed te onderhouden is super belangrijk om de orde in het huis en in ons hoofd te handhaven. Er is niets mis mee om gevoel te hebben bij je spullen volgens Marie, hoe beter je met je spullen omgaat, hoe langer en hoe meer geluk het ons zal geven.
  • Bewaar het niet op een andere plek: Vaak wanneer we iets niet durven weg te gooien slaan we het juist op ergens anders in het huis, of in het huis van bijvoorbeeld je ouders. Niet doen. Iets opslaan om alleen maar te bewaren leidt alleen maar tot chaos.
  • Ontdoe jezelf van het verleden: Als we vasthouden aan een voorwerp zullen we in werkelijkheid vasthouden aan het verleden wat de kans om te groeien en vooruit te gaan tegenhoudt. Weg met het oude en verwelkom het nieuwe! Vergeet niet dat je nieuwe spullen koopt voor de persoon die je wilt zijn, en niet de persoon die je was.
  • Elk voorwerp heeft zijn eigen plek: Net zoals onze borden, die allemaal een eigen plek hebben, doen we hetzelfde met onze t-shirts in de kledingkast. Alle identieke voorwerpen en kleding moeten bij elkaar worden gehouden zowel voor het gemak en de orde als de ruimte en geest.

Na bovengenoemd proces is het tijd voor de metamorfose, het moment waarop de gedachte op 0 wordt gezet en alles verandert. Op dit moment weten we welke spullen we bewaren en welke weggegooid worden. Volgens Marie Kondo is het normaal dat we tijdens dit proces met nog maar een derde van onze spullen blijven zitten. Dat is het opruimen van je huis, niet? Het opruimen van onze spullen helpt ons om ons hoofd leeg te maken en betere beslissingen te nemen. Het is de “kunst van het weggooien” wat ons helpt om ons leven op een rijtje te zetten.

Ken je Muchosol nog niet? Klik hier en maak kennis!

Dankzij de Marie Kondo methode hebben duizenden mensen over de hele wereld hun leven kunnen veranderen. Het begon allemaal toen zij besloten om het huis op te ruimen en persoonlijke bezittingen weg te gooien. Door de reorganisatie van onze spullen en ruimtes waar we in leven, geven we onszelf de kans om de persoon te zijn wie we willen zijn. Durf jij deze methode te proberen en je leven te veranderen?

Marie Kondo methode banner instagram muchosol