Ze zullen je nooit meer krom krijgen en je zult je niet meer blootstellen aan onteerd uiterlijk; er kan niets fout gaan met deze reisetiquette en je zult niet meer als toeristen worden blootgesteld.

De ultieme reisetiquette van deze 5 populaire bestemmingen

We hebben de ultieme gedragsregels samengevat om schaamte in het buitenland in de toekomst te voorkomen. Ze worden faux pas genoemd, wat Frans is voor “misstap”.

Italië

Het land van verlangen en vreugde van het leven is een van onze favoriete reisbestemmingen. En eigenlijk denken we dat de Italianen relatief op ons lijken, niet echt exotisch en hoe dan ook vriendelijk. Maar er zijn een paar kleine dingen die zelfs de meest charmante Italianen rood kunnen maken en ze hebben allemaal te maken met – verrassing verrassing – de eetcultuur.

reisetiquette italie

Zelfs in tijden van fast food en stress is het voor de Italianen een farce om je eten te eten terwijl je loopt. Voor een lunch of tussendoortje neem je de tijd, vooral omdat stiptheid niet zo belangrijk is als in het noorden van Europa. Misschien moeten we dit accepteren, vooral tijdens vakanties. No-go nummer 2 heeft te maken met onze geliefde koffiepauze. Zo heerlijk als een latte, in de namiddag bestel je alleen maar espresso in Italië, tenslotte is de tijd voor het ontbijt al lang voorbij. En tot slot, het allerbelangrijkste, één ding hebben we allemaal zeker verkeerd gedaan: pasta eten met een lepel en vork. De Italianen doen vakkundig hun noedels op de vork met behulp van de rand van het bord, lepels zijn voor toeristen.

Heb je onze prachtige huizen in Italië gezien?

Japan

Op ongeveer 9.000 kilometer afstand, aan de andere kant van de wereld, zijn natuurlijk andere regels van toepassing. Het is gebruikelijk voor ons, het is gewoon hoe we het doen, om de ober (of de portier, bagagedienst, taxichauffeur … de lijst is eindeloos) een fooi te geven. 10% is geschikt voor een goede service. In Japan wordt dit echter als een belediging beschouwd, omdat zowel geven als nemen oneervol is en daarom ontmoedigen we het sterk.

reisetiquette japan

Regel nummer 2 van onze reisetiquette is eenvoudig: schoenen uit! Niet alleen in tempels, maar vooral thuis. De juiste balans is vereist en natuurlijk sokken zonder gaten, als je probeert in de gevoelde klieren te glippen die je worden aangeboden, en tegelijkertijd moet je de grond niet raken. Maak je geen zorgen, alles is een kwestie van oefenen en gewoonte!

China

De cultuur van eten speelt ook een grote rol in het land van de rijzende zon en volgt veel regels die buitenstaanders vaak moeilijk kunnen begrijpen. Het gaat vooral om respect, hiërarchie en harmonie. En hier komt faux pas nummer 1: niet eten totdat je bord leeg is. We zijn gewend om alles op te eten totdat het bord leeg is, omdat het betekent dat het goed smaakte. In China laat je echter met een leeg bord zien dat je niet tevreden bent en dat brengt de gastheer in grote verlegenheid. In het slechtste geval moet hij het opnieuw koken of opnieuw ordenen om zijn rode gezicht te beschermen.

reisetiquette china

En er schuilt al de volgende misstap bij onze reisetiquette: stop nooit – maar dan ook nooit – de eetstokjes verticaal in de rijst. Dit gebeurt alleen tijdens rouwplechtigheden ter herdenking van de doden.

Spanje

Wij Nederlanders zijn bijna thuis in Spanje, maar niet heel Spanje is net zo tolerant als Mallorca of de Costa del Sol. De boog lijkt overbelast te zijn en het is nu verboden om naakt rond te lopen. In de stad van Mallorca bedreigen ze toeristen, die in badpakken door de oude stad slenteren, een boete van 50 € tot 200 €. Het is zelfs duurder in Barcelona, hier is de boete 300 € of hoger. Dus lieve vakantiegangers, investeer het geld liever in een chique jurk of een trendy linnen overhemd en bespaar veel moeite.

Een andere kleine truc, om niet meteen als toerist te worden gezien, heeft te maken met de zonnebril. In een land met 300 zonnige dagen dragen mensen zonnebrillen, vrijwel altijd en overal, met één grote uitzondering: in het water!

reisetiquette spanje

Op zoek naar het perfecte vakantiehuis in Spanje? Klik hier!

Last but not least faux pas nummer 3, vergeet de trillende handen, hier kussen mensen elkaar op de wangen. Ook al geven wij Nederlanders een handdruk als we andere mensen ontmoeten, geven de levendige Spanjaarden elkaar een kus links en rechts – onveranderlijk! Al het andere zou als onbeleefd worden beschouwd.

Kroatië

Nieuwe geliefden of pasgetrouwden moeten twee keer nadenken over de vraag of Kroatië de juiste vakantiebestemming is. Hoewel het land erg kosmopolitisch is, is het delen van liefkozingen in het openbaar een absolute no-go. Op pleinen, in restaurants of in het openbaar vervoer, kust men uitsluitend thuis of wanneer niemand kijkt en zich gestoord voelt. Heel belangrijk is het formele adres in Kroatië. In geen geval mag iemand achteloos of ongevraagd iemand bij de voornaam  noemen of gewoon hallo zeggen, het gebruik van de formele duur en een vriendelijke “Goedemorgen” is meer geschikt.

reisetiquette kroatië

… de reisetiquette, hierdoor moet je voorbereid zijn op elke situatie op de belangrijkste vakantiebestemmingen. En maak je geen zorgen, wanneer een faux pas gebeurt, zal lachen naar jezelf het ijs breken!

reisetiquette banner instagram muchosol