Ja, we weten dat je bent zoals wij; je houdt van reizen! Ontdek nieuwe plaatsen, probeer onbekende smaken, ontdek nieuwe gewoonten, zie ongelooflijke landschappen en geniet van de ontspanning… Maar natuurlijk kunnen we niet altijd reizen wanneer we willen. Over het algemeen is tijd meestal een van de belangrijkste factoren, en de andere geld. Daarom is het een uitdaging om hierop te besparen. 

Reizen hoeft niet duur te zijn, maar het betekent wel dat je altijd wat uitgeeft. Daarom geven we je vandaag wat tips om op je vakantie te besparen. Wil je deze kleine trucjes ontdekken om in gedachte te houden tijdens het voorbereiden van je volgende reis? Mis geen detail en lees snel verder!

Onze tips om te besparen:

Hoe gaan we op vakantie?

Bij het plannen van een reis is een van de belangrijkste keuzes om te beslissen met welk vervoersmiddel we gaan. Wat werkt het beste? De auto, een vlucht zoeken, of toch proberen met de trein te gaan? Hier zijn veel factoren van invloed, bijvoorbeeld of we flexibel zijn in het tijdstip van vertrek en aankomst, de duur van de reis en het soort bagage wat we met ons mee moeten dragen. Met de lage prijzen die worden aangeboden door goedkope luchtvaartmaatschappijen, is het qua prijs tegenwoordig beter om met het vliegtuig te gaan. Wanneer je veel bagage bij je draagt is het misschien verstandiger om andere opties te zoeken. Bijvoorbeeld de auto (mocht dat een mogelijkheid zijn).

Wanneer reizen?

Juist de keuze van data is ook erg belangrijk om te besparen op een vakantie. Niet alleen in het vervoermiddel, maar natuurlijk ook in de accommodatie. Hoe minder vraag er is, hoe meer voorzieningen je zult vinden. Natuurlijk is het niet hetzelfde om op speciale (feest) dagen te reizen als een normale week of weekend, noch is het hetzelfde om een vakantie in de zomer of met kerst te plannen. Het `wanneer´ is erg belangrijk als je zo goedkoop mogelijk op vakantie wilt.

Economische accommodaties

Meer dan 50% van het budget voor de reis wordt besteed aan de accommodatie. Vandaar het belang van het zoeken naar de beste optie als we geld willen besparen. Daarom is het ideaal om een appartement te huren, omdat dit veel voordelen biedt ten opzichte van andere soort accommodaties; een eigen keuken, meerdere kamers en de onafhankelijkheid, alsof je in je eigen huis bent… Als je met vrienden of familie reist, kun je besparen door de uitgaven te delen en niet te vergeten het gemak van het delen van hetzelfde appartement. Hoe langer van tevoren, hoe beter het huuraanbod.

Organisatie van lunch en diner

Ten opzichte van de vorige paragraaf kunnen we ook besparen als we rekening houden met een goede organisatie van het eten. En het is dat deel van het geld dat bestemd is voor een reis, wat meestal wordt uitgegeven aan eetlust. Hoewel het heel goed is om de gastronomie van de bestemming te proeven, is uit eten gaan nogsteeds een ietwat dure traktatie en zeker als je meerdere dagen op vakantie gaat. Als je een appartement kiest, en je je eigen keuken hebt, kun je ervoor kiezen om met zijn allen een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Hier vind je 5 heerlijke maar simpele maaltijden die je in je eigen keuken klaar kan maken. 

Het plannen van de bestemming

En natuurlijk is het niet hetzelfde om van de ene stad naar de andere te reizen, dus het plannen van een bestemming is essentieel om vanaf het begin de besparingen te berekenen die je tijdens je vakantie kunt maken. Wist je dat de belangrijkste musea in Londen en Dublin gratis zijn? En dat degenen onder de 26 gratis de belangrijkste monumenten van Parijs mogen betreden? Je moet ook in gedachte houden dat veel steden specifieke “open deuren” dagen hebben voor bepaalde toeristische plaatsen:
de eerste zondag van de maand is gratis het Louvre, Versailles of de torens van de Notre Dame. Op de laatste zondag van de maand kun je gratis binnenkomen in het Vaticaanse Museum van Rome en elke zondag, vanaf 17:00, kun je de belangrijkste nationale musea van Madrid bezoeken. Zoals je kunt zien, je kunt vooraf alles te weten komen over de bestemming.

De locatie kiezen

Een ander aspect om te overwegen als je wilt besparen op een vakantie is de locatie van de accommodatie. Wat wil je graag zien? Musea, parken, belangrijke monumenten? Zoals je kunt zien is het vorige punt hier direct mee gerelateerd aan de keuze van waar je gaat slapen en het soort verplaatsingen die je moet maken. Over het algemeen is een centraal gelegen appartement in een Europese stad duurder dan in een buitenwijk, maar hoevel geld kun je besparen door treinen, bussen en taxi´s te vermijden? Of als je bijvoorbeeld tijdens je vakantie van de nacht wilt genieten, heb je dan ´s avonds laat een vervoermiddel? Je moet rekening houden met je behoeften vóórdat je de locatie van je accommodatie kiest en je dus maximaal kunt besparen.

Kortingen en promoties

Veel steden hebben kortingen om te genieten van verschillende attracties voor een goedkopere prijs dan wanneer je deze plaatsen afzonderlijk bezoekt of zelfs voordat je een vast tarief betaalt. De ingang van de Duomo van Florence naast de doopkapel en de toren is bijvoorbeeld goedkoper dan het afzonderlijk te doen. Daarom moet je rekening houden met de mogelijke kortingen en promoties die op elke bestemming worden gemaakt. Onthoud dat jonge mensen, studenten en gepensioneerden meestal voordelen hebben om toegang te krijgen tot de belangrijkste attracties over de hele wereld, dus vergeet niet de benodigde accreditatie in te pakken om aan te tonen dat je een speciaal tarief kunt genieten.

Zoals je ziet, is besparen op vakantie gemakkelijker dan we denken, we hebben maar één ding nodig: de tijd om te plannen. Denk na over wat je wilt zien, wanneer je wilt reizen en hoe je er gaat komen. Dit geeft je alle sleutels om de beste en goedkoopste vakantie-accommodatie te kiezen. En jij, kun je nog meer ideeën bedenken om op een reis te besparen?

Om je alvast op weg te helpen, hebben we hier een lijstje met 7 apps die je zullen helpen te besparen op je volgende reis