Het kerstdiner komt er aan… En je weet al hoe het gaat: kleine neefjes en nichtjes met hun speelgoed, de puppy die je tante meebrengt, opa en oma die “stiekem” wat geld in je hand duwen… Nou, dat laatste is zeker welkom. 😇 Maar hey, je snapt ons vast wel. We weten hoe het kerstdiner eruit ziet, en we willen je helpen om het diner dit jaar leuk en plezierig te maken. 

De onmisbare tips om het kerstdiner te overleven

 • Kies een geschikte outfit.
  Een kersttrui is altijd een goede optie. Groot, warm, en het is niet erg als het vies wordt. Want het is geen kledingstuk die je elke dag zou dragen, toch?
 • Drink geen / niet te veel alchohol voor het diner.
  Je moet waardig aankomen. Tijdens het eten mag je best een glaasje, of twee. 😉
 • Houd de kat uit de buurt van de kerstboom.
  Als je de middag liever niet wilt doorbrengen met met het vervangen van de lichtjes en kapotte kerstballen opvegen.
 • Vergeet niet te doen alsof je je cadeau écht leuk vindt.
  Oefen je gezichtsuitdrukking en denk aan de woorden die je zult zeggen. Het moet tenslotte echt overkomen.
 • Wees een goede kleinzoon/dochter.
  Laat je oma niet al het werk doen voor het kerstdiner. Kook samen, help haar met alles klaar te zetten. Dat zal ze erg waarderen.
 • Vermijd onderwerpen die tot een discussie kunnen lijden.
  Dus geen politiek, erfenissen of andere `nare´ dingen, tijdens kerst draait het om gezelligheid!
 • Zorg dat je een antwoord klaar hebt op de veelgestelde vragen.
  “Wanneer stel je ons voor aan je vriendje/vriendinnetje?”, “heb je nu nog geen baan?” en “wanneer ga je aan kinderen beginnen?”. Enkele voorbeelden waarvan er minstens 1 gevraagd zal worden.
 • Mocht het niet gaan zoals je wilt, schenk een glas wijn in.
  En vergeet het shotje niet met de enige neef of nicht die je écht leuk vindt. Jullie zijn hier samen en slepen elkaar er doorheen.

En wat vind je van onze tips om dit jaar het kerstdiner te overleven? Uiteindelijk is het belangrijkste dat je een gezellige tijd met je familie doorbrengt, en dat het niet moeilijk is om bij je geliefden te zijn. 

Ook hebben we andere artikelen over kerst geschreven. Is het dit jaar aan jou om het kerstdiner te verzorgen? Hier vind je heerlijke kerstrecepten die je klaar kunt maken. En vind je hier de leukste bestemmingen om in de kerstvakantie te bezoeken