Ga met ons mee en ontdek de gastronomie van Cádiz. Wij laten je kennis maken met 5 traditionele gerechten en de beste restaurants om ze te proberen. De keuken van deze stad is de meest gevarieerde van Andalusië, en maakt gebruik van tal van ingredienten in hun gerechten. Als je naar het zuiden van Spanje wilt reizen en je afvraagt wat je moet eten in Cádiz, vindt je het antwoord hieronder. 

Camarones | Foto: Ventorrillo el Chato
Camarones | Foto: Ventorrillo el Chato

Kies uw appartement in Cádiz en geniet van de gastronomie. 

Wat eten in Cádiz en waar

Rode tonijn in al zijn vormen

Wanneer de blauwvintonijn de Straat van Gibraltar passeert, is dit een hele gebeurtenis. In steden zoals Conil de la Frontera, Barbate, Tarifa en Zahara de los Atunes worden deze vissen gevangen, elk jaar in de maand mei, met een zogenaamde val. De val is een techniek die wordt gebruikt voor het vissen van tonijn in deze regio, maar ook in Marokko, Italië en Portugal. De techniek bestaat uit het bouwen van een soort doolhof van netten. De vier boven genoemde steden zijn waar tonijn wordt gevangen in mei, liggen op de route van de tonijn. Tijdens de route van de tonijn zijn restaurants klaar om allerlei proeverijen van deze vis aan te bieden, vaak aangevuld met live muziek, straat bands, animatie voor de kinderen en nog veel meer. De route van de tonijn is een waar spektakel in de regio. 

Foto: srmartin.es
Foto: srmartin.es

Hebt u onze accommodaties in Tarifa gezien? Bekijk het hier!

Waar kun je het beste de tapas van rode tonijn proeven?

Zoals wij u al hebben verteld, zult u in Conil de la Frontera, Barbate, Tarifa en Zahara de los Atunes zien dat alle bars en restaurants zijn ingesteld op de route van de tonijn in mei. Je krijgt zelfs een kaart waarop alle tapas die je kunt proberen staan, en wie ze allemaal opeet krijgt een prijs!

Peña del Tuna Restaurant
Peña del Tuna Restaurant

U kunt ook genieten van een vakantie in Zahara de los Atunes en zijn sterren gerecht uitproberen. 

Garnaal tortilla

Als we het hebben over wat je absoluut moet proeven in Cádiz, is het onmogelijk de garnaal tortillas over te slaan. Deze tortillas zijn gemaakt van kleine tortillas van bloem, kikkererwten, ui, peterselie en kleine garnaaltjes. Normaal gesproken maken chefs ze door het deeg te maken en vervolgens in de pan te bakken met olijfolie. Ze worden vers en knapperig geserveerd; normaal gesproken besteld als voorgerecht en erg popular in het dorp San Fernando. 

Foto: Hogarmania.com
Foto: Hogarmania.com

En waar moet je deze heerlijke garnalen tortillas proeven?

  • In de Ventorrillo del Chato. Gebouwd in 1780, is het gezegd dat dit gerecht gemaakt is voor deze plek. Ze zijn ook beroemd om hun kabeljauw beignets en gegrilde snapper.
  • Bij Casa Balbino, in Sanlúcar de Barrameda, kun je ook de heerlijke garnalen tortillas proberen. Ook zijn de grote garnalen, de ¨aliñás aardappeltjes¨, de tonijnpudding, gevulde krab specialiteiten van het restaurant.
  • Tot slot heeft Jardin de Canalejas goede reviews. Naast de tortillas, hebben zij verschillende soorten verse vis op de kaart staan, gefrituurde anchovis, en nog veel meer heerlijke visgerechten.
Foto: Bodega Ventrillo el Chato
Foto: Bodega Ventrillo el Chato

Makreel met piriñaca

Een ander typisch culinair gerecht in Cádiz is de makreel met piriñaca. Bezoekers kunnen de hele kustlijn van Cádiz genieten van dit gerecht, maar het dorp San Fernando staat er bekend om. Alhoewel, de stad Cádiz staat er ook bekend om dat zij een heerlijke makreel met piriñaca kan serveren, zeker in de wijk La Viña. De chefs die dit gerecht serveren beweren de makreel die elke zomer wordt gevist op de kleine bootjes op het strand La Caleta te gebruiken in hun bereiding.

De bereiding gaat als volgt; de vis wordt grondig schoongemaakt en vervolgens op de grill gebakken tot het goudbruin gekleurd is. Als garnering wordt een mix van groenten toegevoegd die ¨piriñaca¨ genoemd wordt, piriñaca is een mix van tomaat, groene peper en groene ui. De smaakmakers in het gerecht zijn de olijfolie, sherry azijn en zout uit de zoutvlaktes van San Fernando.

waar-eten-cadiz-makreel-piriñaca

Waar moet je makreel met piriñaca bestellen?

  • Bij Bar la Dorada serveren ze dit uitzonderlijke gerecht dat iedereen wanneer ze in Cádiz zijn, moet proberen. Het is een groot gerecht en het kost je slechts 6 euro. Deze bar bevindt zich in de eerder genoemde wijk La Viña.
  • Bij Peña Flamenca Juanito Villar. Dit restaurant ligt naast het strand La Caleta, andere specialiteiten zijn de tonijn kroketten en gegrilde garnalen.

Weet jij al wat je wilt proberen in Cádiz? Zo niet, dan hebben we nog meer suggesties voor je.

Peña Flamenca Juanito Villar
Peña Flamenca Juanito Villar

Gebakken vis

Gebakken vis is een populair gerecht in heel het mediteraanse gebied. Het wordt bereid door de vis te bedekken met bloem en te bakken in olijfolie. Het wordt vers geserveerd en op smaak gebracht met zout. Het is typisch gevraagd als aperitief geserveerd met een glas wijn, maar ook ideaal als voorgerecht of hoofdgerecht. In Cádiz, wordt het gerecht geserveerd met gebakken brood of met een Sevilliaans platbrood gemaakt van sesamzaad.

Bij het kiezen van de vis, wordt er vaak gekozen voor een kleine vis met weinig graten, zoals de witvis, rode muil, anchovis of sardientjes. Maar, grotere vis wordt ook gebakken, daarvoor worden ze een stukken gesneden, zoals de wijting of de makreel.

Gebakken vis
Gebakken vis

Waar kun je een goede gebakken vis eten in Cádiz?

  • De Freiduría Las Flores heeft een zeer goede reputatie voor zijn gebakken vis. Ze serveren ook meer opties voor gebakken vis in combinatie met meer typen gebakken eten en vis. Het restaurant bevindt zich op Plaza Topete 4.
  • Een ander bekend restaurant is The Faro, een absoluut geweldig restaurant om dit typische gerecht van de regio te proberen. Maar het staat ook bekend om zijn andere heerlijke visgerechten zoals de garnalen omelet en de kabeljauw kroketten. Het restaurant bevindt zich op San Felix straat 15.
  • Bij Taberna El Tio de la Tiza, ook wel bekend als Bar Pájaro Pinto, kunt u ook heerlijke gebakken vis eten. Het bevindt zich in de wijk La Viña in het centrum van Cádiz. Het zit meestal vol, dus van reserveren wordt aangeraden. Mosselen zijn een sterrengerecht van dit restaurant. 
El Faro Restaurant
El Faro Restaurant

¨Pollo a la Canilla¨

Als je je afvraagt wat je moet eten in Cádiz, willen wij graag ook een optie met vlees toevoegen aan het rijtje. De tapa de pollo a la canilla werd in de jaren 50 erg populair in Cádiz. Voor de bereiding wordt altijd de Amontillado wijn gebruikt. De kipdijen en kippenborst wordt in grote stukken gesneden, gekruid met zout en chilikruiden en in wijn gedompeld. Ze worden 24 uur in de koelkast bewaard worden en gebakken in het vocht zodat het vlees alle kruiden goed opneemt. Ook worden er een paar teentjes knoflook mee gebakken, en wanneer de kip goudbruin is, wordt het neergelegd om uit te lekken op papier. De perfecte Pollo a la Canilla is krokant aan de buitenkant en sappig aan de binnenkant.

waar-eten-cadiz-pollo-canilla

  • Het lijkt erop dat dit gerecht is gemaakt in restaurant la Bodega, die bekend staat om een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding. Dit restaurant bevindt zich in Paseo Marítimo de Cadiz, 23. Twijfel niet om er langs te gaan en deze tapa te proberen, het is natuurlijk niet voor niets zo bekend geworden!

Dit zijn de 5 typische gerechten van de regio Cádiz. Natuurlijk bestaat deze keuken uit veel meer recepten, zoals bijvoorbeeld rijst met nieren van sherry, gebakken zeeanemoon, de ¨pringá¨(een broodje met restjes van een stoofpot), de gemarineerde haai, de rog met paprika, de lam met tomaat…. 

banner-instagram-nl