Wijntoerisme is het type toerisme dat vooral voorkomt in gebieden waar wijn wordt geproduceerd. Het is gerelateerd aan gastronomisch en cultureel toerisme. In de Valenciaanse provincie is als een wereld van wijn waar vele plaatsen te vinden zijn die verbonden zijn met de wijnproductie. Voorbeelden zijn wijnhuizen, wijnwinkels, wijnmusea, wijntherapiecentra… noem maar op en het is er. Laten we op wijntour gaan in de Valenciaanse gemeenschap!

Wijntoerisme in de Valenciaanse gemeenschap

In de Valenciaanse gemeenschap zijn drie officieel erkende DOP´s, dit staat voor de regio´s waar de wijn tegen een bepaalde kwaliteit wordt geproduceerd volgens vastgelegde wetten. Deze regio´s zijn Alicante, Utiel-Requena en Valencia. Hieraan worden de wijnen toegevoegd die worden geproduceerd in Beniarrés (in het noorden van Alicante) en die van Castellón.

Valencia

De provincie Valencia bestaat uit 66 gemeenten en is verdeeld in vier zones; Alto Turia, Clariano, Moscatel de Valencia en Valentino. Hier kan je witte en rode wijnen en rosé proeven. De wijnen worden altijd goed bevallen binnen de Europeanen en jaar na jaar neemt de kwaliteit toe. Welke interessante plaatsen kan je bezoeken op jouw wijnroute in Valencia? Lees het hier.

Terres dels Alforins

Dit is een wijnbouwerij en een vallei die wordt gedeeld door de regio´s La Costera en La Vall d’Albaida. Hier komen enkele van de beste Valenciaanse wijnen vandaan. De Iberiërs produceerden zelfs al wijn in dit gebied, wat bekend is door de vintage instrumenten die te zien zijn bij de ruïnes van de stad La Bastida de les Alcusses (Moixent). Met de prachtige groene- en okerkleurige wijnvelden staat dit gebied ook wel bekend als Valenciaans Toscane.

Als je op een zaterdagochtend gaat, kan je de wijngaarden van Rafael Cambra en Daniel Belda bezoeken, die beiden in de gemeente Fontanars dels Alforins zijn gebaseerd. Hier is ook de wijnbouwerij Casa los Frailes te vinden, die al sinds 1771 actief zijn. Je kan genieten van een proeverij en iets kopen in hun winkeltje. Mocht je er nog niet genoeg van hebben, kan je in dezelfde stad de wijnbouwerij Los Pinos bezoeken, die ook al meer dan 150 jaar bestaat. 

In de stad La Font de la Figuera kan je een bezoek brengen aan Vinos de la Viña, die meer dan de helft van de hectare wijngaarden bezit van de producenten die verbonden zijn met Terres dels Alforins. Een andere goede optie is het wijnhuis Arráez; een diverse en moderne plaats dat verschillende bezoeken biedt. Het meest complete pakket is <<el pack Glotón>>, inclusief een bezoek aan het doolhof, 3 wijnen, wijnmatching en eten, voor  €25,- per persoon.

In Moixent zal je de Celler del Roure en Clos Cor Vi erg leuk vinden, en ook de Sant Pere, die ook olijfolie produceert. 

Utiel-Requena

In Utiel-Requena proef je smakelijke en elegante rode wijnen en frisse en evenwichtige rosés. Hier triomfeert de rode inktdruif, wat leidt tot een zuurdere en minder alcoholische wijn dan de rest van de Spaanse variëteiten. Er zijn meer dan 40.000 hectare wijngaarden die samen de benaming Utiel-Requena hebben. 

Wijngaarden van Utiel-Requena | Foto: globalstylus.com

Wijnroute van de D.O. Utiel-Requena

De Valenciaanse gemeenschap is vooral bekend door de wijnroute van la D.O. Utiel-Requena. Bij deze route passeer je plaatsen met een prachtige omgeving en fantastische landschappen. Hier kan je tot 17 wijnhuizen zien en genieten van allerlei proeverijen, bijvoorbeeld in de wijnbouwerijen van Vera de Estenas of Vegalfaro. Je kan deelnemen aan de oogsten en zelfs een ballonvaart doen over de wijngaarden. Je krijgt ook de mogelijkheid om plaatsen te bezoeken die geen verband houden met de wijnwereld, zoals het natuurpark Hoces de Cabriel of het geologische park Chera-Sot de Chera.

Je vindt een rijk cultureel erfgoed gekoppeld aan de wijn:

  • De archeologische plaats van Molón, Kelin of Las Pilillas. Hier heb je een mooi uitzicht en bovendien kan je zien hoe er wijn werd gemaakt in de 5e en 6e eeuw voor Christus.
  • De wijken bij de Villa de Requena. In de oude stad kan je de Cuevas de la Villa bezoeken, dit zijn ondergrondse doolhoven die uit de middeleeuwen stammen en werden gebruikt als pakhuizen (je kunt de potten nog steeds zien), schuilplaatsen, massagraven en zelfs als huizen.
  • De wijnmakerij Redonda, in Utiel. Dit is het hoofdkwartier van de regelgevende raad van Utiel-Requena en het originele gebouw is ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel, gebouwd in 1891. In 1991 werd het gerehabiliteerd en nu is het een wijnmuseum van de Valenciaanse gemeenschap. 
Cuevas de la Villa

Alicante

Tijdens de wijnroute in Alicante vindt u zeer fruitige wijnen die worden gemaakt door middel van de monastrell- en tempranillo-druiven (en ook de cabernet-sauvignon, de merlot en de syrah). Met de Muscat-druif uit Alexandrië worden witte fruitwijnen gemaakt; in het bijzonder worden de zoete muscat van de Marina Alta hierin herkend. Een andere bekende wijn in Alicante is Fondillón, oudbakken en met een hoog alcoholgehalte. Er zijn veel wijnhuizen en we raden zeker aan om een paar te bezoeken. 

Route de La Marina Alta

Deze wijnroute loopt door de vallei van Pop en de gemeenten Benissa, Teulada, Xaló en Parcent. Je kun groot wijnhuis Xaló of het kleinere lokale wijnhuis van Parcent bezoeken. Als je op zaterdag gaat, vergeet dan niet te stoppen bij de Xaló-markt. 

In de buurt van Benidorm, in Alfaz del Pí, vindt u de Enrique Mendoza wijngaarden, vergeet niet uw bezoek en proeverij te boeken!

Wijnroutes van Vinalopó Medio

Van de stad Monóvar tot de stad Pinoso loopt een grote vallei vol wijngaarden. U kunt de grote Bocopa-wijnhuizen in Petrer bezoeken en genieten van rondleidingen en proeverijen. Of anders de wijnbouwerij Primitivo Quiles de Monóvar: een familiebedrijf en heeft veel trots voor het hebben van de eerste Fondillón met Puntos Parkers, een beoordelingssysteem voor goede wijnen. In dezelfde gemeente vindt u de wijngaard Monóvar. 

Wanneer je je wijnroute verder doorzet naar de stad Pinoso, die bekend staat om de heerlijke gazpachos en worstjes, passeer je een groot aantal wijnhuizen: Santa Catalina del Mañán, Brotons, La Bodega de Pinoso, El Sequé. 

In het noorden, met name in Villena, vindt u het grote landgoed van Chaconero de Mendoza of de kleine Vinessens. Bezoek ook de prachtige Francisco Gómez wijbouwerijen en de Virtudes Winery, waar je ook olie van topkwaliteit kunt kopen.

Wijngaard Francisco Gómez | Foto: soyvinero.com

Dit waren onze aanbevelingen voor wijntoerisme, de beste wijnroutes in de Valenciaanse gemeenschap! Je kunt het aanpassen aan je tour of je favoriete plaatsen kiezen, maar het zal een originele en andere manier van sightseeing zijn en, als je een wijnliefhebber bent, zal het nog leuker zijn!

Toch wel benieuwd geworden naar deze prachtige streek? Lees dan ook vooral ons artikel met de leukste activiteiten in Valencia om te doen met kinderen. Of misschien liever naar een andere streek binnen Spanje? Doe dan wat inspiratie op door het lezen van ons artikel over de beste plaatsen voor het bekijken van een zonsondergang in Spanje!